Βασικά Είδη Κρητικού Μελιού

Μέλι Πορτοκαλιάς (‎Citrus x Sinensis)

Συλλέγεται κυρίως από τους πορτοκαλεώνες στην Αγυιά Χανίων. Με έντονο άρωμα εσπεριδοειδών και ιδιαίτερη γεύση, ανοιχτόχρωμο , κρυσταλλώνει γρήγορα και παίρνει ένα ασπριδερό χρώμα

Θυμαρίσιο Μέλι (Thymus Vulgaris)

Συλλέγεται από όλη την Κρήτη από  θυμαρότοπους στο ύψος της επιφάνειας της θάλασσας έως πάνω από 2000μ υψόμετρο. Μέλι σπάνιο σε άρωμα και γεύση , με χρώμα κεχριμπαρένιο και πολύ έντονη επίγευση.

Μέλι Πεύκου (Pinus)

Συλλέγεται  από πευκοδάση στα Σφακιά και το Λασίθι. Άρωμα κωνοφόρων , χρώμα πιο σκούρο από το θυμαρίσιο και λιγότερο γλυκιά γεύση. Κρυσταλλώνει πιο αργά από τα υπόλοιπα.

Μέλι Ερείκης (Erica Manipuliflora)

Συλλέγεται από όλη την Κρήτη από ποικίλα ερεικοδάση. Χρώμα κοκκινωπό και γεύση που θυμίζει καραμέλα κρυσταλλώνει σύντομα και είναι το μέλι με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Μέλι Καστανιάς (Castanea)

Συλλέγεται κυρίως από τα ορεινά των Χανίων. Μίγμα νέκταρος και μελιτωδών εκκρίσεων του δέντρου,χρώμα σκούρο καφέ ως μαύρο, έντονο άρωμα και πολύ δυνατή ελαφρώς πικρή γεύση. Κρυσταλλώνει μετά από 1-2 χρόνια.