FAQ

Οι πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις…

Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μία απόλυτα φυσιολογική κατάσταση και εξαρτάται από την περιεκτικότητα του μελιού σε σάκχαρα. Το μέλι δεν χάνει ποτέ τις ιδιότητες του. Σε περίπτωση που κρυσταλλώσει απλώς ζεστάνετε το σε μπεν-μαρί και περιμένετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε καμία περίπτωση μην ζεστάνετε το μέλι πάνω από 35 βαθμούς γιατί χάνει σημαντικό ποσοστό των θρεπτικών συστατικών του.

Το μη παστεριωμένο μέλι καλό είναι να καταναλωθεί σε χρονικό διάστημα μέχρι 2 έτη από τη στιγμή που ανοιχθεί η συσκευασία του.

Η κατανάλωση του μελιού από βρέφη απαγορεύεται μέχρι την ηλικία των 12 μηνών για να αποφευχθεί η παρουσίαση του φαινομένου της αλλαντίασης. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον παιδίατρο του παιδιού.

Ακόμη και για έναν διαβητικό η κατανάλωση μελιού με μέτρο μπορεί να είναι ευεργετική και καθόλου επιβλαβής. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Ένα κουταλάκι του γλυκού έχει περίπου 15-25 θερμίδες.

Αν σκεφτούμε πως για να παραχθεί 1 κιλό μέλι απαιτείται πρόσβαση από μέλισσες σε εκατομμύρια άνθη για την απαραίτητη συλλογή γύρης & νέκταρ και επίσης λάβουμε υπόψιν ότι ένα μέρος από αυτό θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του μελισσιού, τότε υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 14.000 μέλισσες!

Ναι, το μέλι ανακατεμένο σε ζεστό νερό που καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, μπορεί να καθαρίσει το αίμα και να βοηθήσει στην αποβολή του επιπλέον λίπους που βρίσκεται αποθηκευμένο στους ιστούς.

Το ακατέργαστο μέλι είναι φυσικό, μη παστεριωμένο μέλι, με απουσία προσθήκης ή αφαίρεσης κάποιου συστατικού. Είναι αυτό που παράγεται στην κυψέλη από τις μέλισσες. Είναι έτοιμο για κατανάλωση αφού έχει εξαχθεί από την κυψέλη και φιλτράρεται μέσω ενός λεπτού κόσκινου που συντελεί στην αφαίρεση τυχόν ξένων σωματιδίων που απομένουν κατά τη διαδικασία του τρύγου (όπως μέλισσες, κερί κλπ). Το ακατέργαστο μέλι δεν είναι παστεριωμένο, τροποποιημένο ή αλλοιωμένο με κανέναν τρόπο πριν συσκευασθεί και πωληθεί.